Rezolvăm problemele câinilor vagabonzi?

Fundaţia „Pfier Pfoten” va sosi la Turda pentru sterilizarea câinilor vagabonzi, anunță Turdanews. Ok, foarte bine. Numai că, nu demult a avut loc pe la noi o altă campanie de sterilizare atât a animalelor vagaboande cât și a animalelor cu stăpân. Aceea nu s-a bucurat de mare succes, zicea Brândușa, „din cauza unui număr extrem de redus de voluntari doritori să ne ajute. Spre deosebire de Cluj, unde au avut multe ajutoare, la noi a mers greu şi datorită vremii neprielnice, dar în principal a lipsei oamenilor şi maşinilor care să ajute la prinderea/transportul câinilor comunitari.” Dar si pentru că unii oameni au confundat vaccinarea cu sterilizarea, iar când au înțeles despre ce e vorba, au dispărut de acolo ca nu cumva animalul lor iubit să rămână fără „podoabe” sau „călduriʺ, după caz.
Ei bine, s-au tot făcut și s-au desfăcut proiecte pentru rezolvarea problemei câinilor vagabonzi și tot în stadiul de început suntem. Asta pentru că tot timpul vor exista voci pro eutanasiere (de regulă cei care nu iubesc animalele, sau se tem de ele dintr-un motiv sau altul), voci pro sterilizare (și aici unii se opun pentru că acțiunea costă bani !) și voci pro-adăposturi (în care câinii mor de foame, sau se sălbăticesc). Mie, ca iubitoare de animale, nu mi se pare eficientă nici una din aceste metode. S-a văzut în timp cum toate au dat greș și am ajuns de unde am pornit. Adică tot cu sute de câini pe străzi și tot mușcați de aceste patrupede.
Revin la campania de sterilizare care a avut loc în perioada 26 – 28 iulie 2010… Am văzut rezultatele zilele trecute. În centru am trecut pe lângă doi câini crotaliați în semn că au fost luați în evidență, sterilizați și (probabil) vaccinați. În Micro, alaltăieri noapte era o haită de cel puțin 10 câini care fugăreau o cățea în călduri printre blocuri. Unde s-au ascuns, domnilor, toate aceste animale de nu le-ați putut prinde? Mi-e greu să cred că echipa s-a deplasat și în Oprișani, sau că a preluat câini și pisici din partea asta a orașului. Lipsă de personal? Dați anunț că se caută voluntari! O să ziceți că au venit câinii din Centru aici, dar chiar și așa, de unde atâția nesterilizați?? Presupun că nici unul nu avea stăpân, pentru că aia stau noaptea fie în apartamente, fie în curți. Cunosc proprietari de câini și știu că se străduiesc să-i țină departe de cei vagabonzi pentru a nu lua vre-o boală. Să sperăm că fundația care va veni va trece și prin Micro, dacă tot vrea să facă o treabă bună. Le vând un pont: câinii se prind mai bine noaptea! Și dacă voluntarii au capcane care să nu-i rănească, se prind și mai bine.
Ziceam mai sus că mie nu mi se pare deloc că aceste campanii vor avea rezultate de durată. Problema nu vine de la înmulțirea necontrolată a animalelor. Să nu uităm că la țară puii nedoriți sunt înecați sau aruncați pe câmp, unde nu au cum să supraviețuiască. La oraș vedem foarte rar cățele cu pui, chiar dacă ele fată de două ori pe an. Puii fie mor în primele zile de viață, fie sunt luați și duși acasă de diverse persoane. Puțini sunt cei care întradevăr cresc pe străzi. Adevărata cauză a înmulțirii câinilor vagabonzi pornește de la abandonul, pierderea, alungarea de acasă a animalelor. Și aici trebuie să se intervină, dacă ne dorim cu adevărat să se rezolve problema. Din păcate, chiar dacă s-ar duce o campanie subțiire de educare a populației în direcția asta, așa cum le e obiceiul fundațiilor de specialitate de pe la noi, ecourile ar fi de cam 0-1 %. Și cum mai mult de atât nu putem (!) face, continuăm să ne învârtim în cerc, făcându-ne că ne curățim orașul de animalele vagaboande. Și ne mai mirăm că ele ne mușcă și ajungem în spitale. Nu, câinele nu mușcă dacă știm cum să evităm a fi mușcați. Și a evita asta nu înseamnă a ne îndepărta de el sau a-l lovi.
Cred că mulți se vor supăra pe mine că am scris postul ăsta. Vă anunț că este doar părerea unui om simplu, construită pe baza faptelor observate de pe margine. Poate mulți văd altfel lucrurile… Le respect opinia și mă gândesc la ea, dacă și ei se vor gândi la a mea.

Reclame

3 comentarii

 1. Doar, nu ai crezut că o campanie de sterilizare de patru, ba nu, trei zile poate rezolva soluţia la nivel de municipiu. Echipa a venit, a făcut ceva, a cheltuit bani puşi la dispoziţie şi … s-au rezolvat mai multe obiective:
  1. ONG-ul american scrie cu litere de-o şchioapă: am contribuit la rezolvarea problemei câinilor din România!
  2. ONG-ul românesc scrie cu litere de-o şchioapă: am contribuit la rezolvarea problemei câinilor de la noi!
  3. Mass-media a avut un subiect pe canicula asta zăpuşelitoare.
  4. … ce altceva mai doreai?!

 2. Mda… fie cum vreți voi.

 3. Sandra Bar

  Sunt total de acord cu dumneavoastra, totul tine de educatia si responsabilitatea oamenilor. Cainii nu sunt de vina ca sunt abandonati, sunt si ei suflete care au nevoie de o familie, chiar daca sunt oameni ce nu ii vad asa. Daca iti iei un caine, trebuie sa stii ca din acel moment ai niste responsabilitati, nu poti sa il arunci atunci cand te-ai plictisit de el (si sunt multi care fac asta).
  Iar cu cei existenti deja, poate ar trebui sa punem mana de la mana sa rezolvam macar problema cu sterilizarea. Daca ne tot plangem si nu luam masuri nu rezolvam nimic. Intotdeauna banii au fost o problema, dar chiar daca ar pune jumatete din populatie vreo 10 lei, cred ca am putea sa adunam suma necesara si sa sterilizam toti cainii. Sau eventual sa facem o campanie si sa intrebam societatile private daca ar dori sa doneze o suma, este o cauza importanta pentru orasul nostru, daca tot vrem sa fim vazuti ca si europeni si o civilizatie educata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: